LAPLAND januari 2013 Sallatunturi een echt Winter Wonderland!!

(voor een kort filmpje, zie onder de knop "Film")

 

 

 

Onze eerste kennismaking met Lapland is onderweg

van het vliegveld in Kuusamo naar Sallatunturi.

Het is niet echt licht maar overwegend grijs, 

soms heel verschillende kleuren lucht, erg bijzonder.

 

 

Na een aantal maanden van "uitkijken naar" is het dan eindelijk zover dat we in al vroegte (02.45uur) in de auto stappen en door een winters Nederland naar Schiphol rijden voor onze week Winter wonderland in Lapland Sallatunturi.

Om 6.00uur gaan we de lucht in om 3 uur later in Kuusamo te landen, het is er niet veel frisser dan vanmorgen op het parkeerterrein van Schiphol. Daar hadden we een erg koude wind en hier is het zo goed als windstil, dat maakt meteen een verschil van een aantal graden in de gevoelstemperatuur. Met de bus gaan we verder om ongeveer 1,5uur later in Sallatunturi aan te komen, de trip was er een van mooie beelden onderweg en hier ziet alles er super uit. 

Wij zijn benieuwd wat er ons de komende week allemaal te wachten staat en of het net zo leuk zal worden als we verwachten.

In ieder geval gaan we genieten van elk uur, want een week is zo voorbij.

 

 Door een klik op de kleine foto's komen ze groot in beeld.

Met een zoen van de leukste!!
Met een zoen van de leukste!!

Maandag: Rendierendag

Vandaag gaan we op pad in een slee met een Rendier ervoor.

Na uitleg wat wel en niet kan/mag/moet gaan we naar buiten en zoeken ieder een slee uit met een rendier ervoor. Grace heeft Tornaato, Huub heeft Kaapo voor de slee en Tonny zal vandaag met Kiela rondrijden. Een aantal rendieren zijn het gewei al verloren, sommigen hebben nog maar een half gewei en de rest heeft nog een redelijk mooi gewei. De dieren zijn mooi en rustig, ze willen best aangehaald worden en samen met je op de foto. Na een stukje wandelen om aan je RENdier te wennen en het dier aan jou gaan we dan van start. Bij de rendierfarm maken we een stop om de dieren wat rust te gunnen en ondertussen mag je de daar aanwezige jonkies voeren. We rijden weer verder door een mooie Winterse wereld en het is echt genieten en heel erg leuk, zeker als de dieren in galop gaan. Bij een Kota maken we een lunchstop en kunnen we op de foto met de mooiste van allemaal, mooi in zijn witte vacht en een volmaakt gewei. Na een aantal leuke uren zijn we weer terug in "the middle of nowhere" waar we nog een wandeling maken in de omgeving. Als we weer in onze bungalow zijn maken we gebruik van de  privesauna waar we de kou van vandaag zo vergeten zijn, het afkoelen doen we volgens echt Fins/Laps gebruik namelijk buiten in de sneeuw, brrrrrr. Alles bij elkaar genomen hebben we enorm genoten van de eerste echte vakantiedag.

 

Hier wil je toch gewoon altijd blijven!
Hier wil je toch gewoon altijd blijven!

Dinsdag: Sneeuwscootertocht en 's avonds "op zoek naar het Noordelicht".

Na het ontbijt gaan we een wandeling maken in de bijzonder mooie omgeving, de bungalows staan echt "In the middle of Nowhere" dus we zijn al meteen in de bossen als we buiten komen. Overal waar je loopt is het een sprookjeswereld, we genieten van de super heerlijke sneeuw en de rust.

Na de lunch gaan we op pad met de sneeuwscooters, eerst een kleine uitleg en dan gaan we op pad. Tussen mooie dik besneeuwde bomen rijden we naar het hoogste punt van de Ruuhitunturi. Hier boven heb je een wijds uitzicht tot in Rusland maar het mooiste zijn de tot sneeuwsculptuur geworden bomen en dat alles tegen een bijzonder gekleurde lucht. Jammer dat de lucht niet blauw was met een stralende zon maar nu is het ook mooi en SUPER om hier te zijn. Als we allemaal klaar zijn met genieten worden de motoren weer gestart en vervolgen we onze trip, onderweg is het net een besneeuwd sprookjesbos en het blijft genieten. Bij Jotos maken we een pauzestop met een warm drankje en een lekkernij erbij. Na deze stop neemt Tonny het stuur over van Huub en samen gaan ze op pad voor het laatste stuk, met Huub ging alles goed maar helaas heeft Tonny een "zwak moment" en komt in een sneeuwwal terecht. Daar zitten ze dan met het stuur in de lucht, Huub achterop en de brokkenpiloot in de lach. Na wat hulp van de gids staan we weer op het juiste pad en vervolgen we onze weg. Na een aantal leuke uren zijn we weer bij Sallatunturi aangekomen en moeten we de scooters inleveren, het was een toffe dag waarvan we hebben genoten.

We moeten vroeg gaan eten want om 18.00uur moeten we alweer aantreden voor de Zoektocht naar het Noorderlicht. 

Fikkie stoken, ook in Lapland leuk.
Fikkie stoken, ook in Lapland leuk.

 

 

Dinsdagavond: Zoektocht naar het Noorderlicht.

Om 18.00uur staat een taxibusje klaar om ons naar de Rendieren te brengen waarmee we onder de sterrenhemel op zoek gaan naar het natuurfenomeen Noorderlicht, we hopen dat het lukt. We maken 3 stops waarvan de laatste met kampvuur waar we warme chocolade en warm bessensap aangeboden krijgen. Het is een mooie avond met eerst redelijk heldere lucht, sterren en de maan maar helaas drijven er wolken die elkaar snel opvolgen waardoor het zicht en de kans op het Noorderlicht verdwijnt. Toch hebben we genoten van een fijne avond, het is wonderlijk dat je zover buiten de bewoonde wereld in het donker zoveel kunt zien.   

 

 

 

 

 

Dit is wat we heel erg graag hadden willen zien.

Niet gezien, dus goed excuus om nog eens terug te gaan!!

 

De Musher met twee "sterren"
De Musher met twee "sterren"

Woensdag: Husky tocht

Vanmiddag gaan we een Huskytocht maken van ongeveer 3 uur. Vanmorgen na het ontbijt een heerlijke wandeling gemaakt in Winter Wonderland. Het is zo heerlijk stil daar buiten tussen de bomen en in de diepe sneeuw, we hebben genoten van de mooie omgeving. De bomen en alles wat je tegenkomt is mooi en als dan de zon even tevoorschijn komt is het helemaal super. Vanmiddag dan op weg voor de eerste Huskytocht van deze week, ze zijn zo fel en vrolijk en ze willen maar 1 ding en dat is rennen. Als we ergens stoppen rollen ze even door de sneeuw en staan dan alweer startklaar om te vertrekken, ook als wij een stop nemen met wat te drinken en te eten hebben ze geen rust. Zodra iemand zich beweegt of richting slee loopt springen ze allemaal omhoog en beginnen te blaffen en te huilen, ze willen alleen maar rennen in de sneeuw. Het zijn heerlijke en mooie honden met toch wel een behoorlijk hoog knuffel gehalte. Het was een leuke kennismaking met deze tak van winterpret en we zijn blij dat we deze week nog een hele dag met de honden op pad gaan, het was weer een heerlijke dag.

  

Ochtend wandeling.

Huskytocht.

Onze stiefels voor vandaag
Onze stiefels voor vandaag

Donderdag: Sneeuwschoenlopen en IJsvissen

Als we allemaal aanwezig zijn krijgen we uitleg en meteen de Sneeuwschoenen aan. We starten direct met een klein klimmetje en dalen dan af naar een bevroren meer, hier is een bron die in het meer omhoog komt en daardoor vriest het meer op deze plek nooit dicht. Daarna  steken we het meer over en gaan dan klimmen tot aan de bevroren watervallen. Onderweg maken we regelmatig een stop en onze gids verteld alle wetenswaardigheden van de natuur waar we door lopen, over welke bomen hier groeien en dat ze hier zo langzaam groeien. Bij een Berk komt het wel eens voor dat er een "uitsteeksel" uit de stam groeit, dit is veel harder hout dan de rest van de stam en hiervan maken ze dan de beroemde Kuksa, dit is een houten beker en een echt Fins/Laps product. De stops zijn soms erg welkom omdat het hier en daar best een flinke klim is, maar het is wel erg leuk om te doen en zo heerlijk rustig hier, geen enkel geluid wat deze heerlijke rust verstoord. Eindelijk komen we dan bij de IJsval aan, als we het plateau verlaten doen we dat via een "glijbaan", gezellig!! We zetten de afdaling in en de gids geeft ons de tip om ieder een eigen pad te maken, binnen korte tijd liggen er wel een paar mensen op de helling en de gids heeft de grootste lol. Er ligt een nieuw pak sneeuw van ongeveer 70cm en je kunt niet zien wat eronder ligt dus is het lachen geblazen. Als we allemaal veilig beneden zijn steken we het bevroren meer helemaal over om daar in een Kota pauze te houden met wat te drinken en te eten. Daarna gaan we nog een hengeltje uitgooien met de hoop dat we ook iets vangen, eerst een gat boren, dan het gat ontdoen van de nodige ijsklonten en dan een (innie-minnie) hengel met een worm eraan uitgooien. Je kunt hier uren doorbrengen zonder iets te vangen, maar het is wel leuk om een keer mee te maken. Kortom ook dit was weer een geweldige dag in nog steeds de mooiste winter ooit!!           

Mariska, een geweldige hond!
Mariska, een geweldige hond!

Vrijdag: Lange Huskytocht

We zijn met een kleine groep van 9 personen vandaag, 4 x slee met 2 personen en Grace heeft het rijk alleen vandaag, ze heeft wel 1 hond minder in het span anders lopen ze veel te hard. De temperatuur is nu -16graden en we hopen dat het later op de dag iets warmer zal worden. De uitleg kan achterwege blijven want we hebben allemaal al gereden deze week, we gaan dus meteen van start! We stoppen regelmatig en de gidsen komen vragen of we de kou kunnen verdragen want het wordt alleen maar kouder!! (wat een bofkonten zijn we toch). Na ongeveer een uur maken we een noodstop, er is een slee uit de bocht gevlogen en valt kompleet om met de passagier in de slee. Het is een grappig gezicht en we mogen er om lachen want er is niemand gewond, moeder en dochter kunnen er zelf ook om lachen. Boven op de Fjell aan gekomen is het een bijzonder mooi gezicht, het is een beetje mistig, heel bijzonder licht en alles is zo mooi bevroren, de bomen zijn weer van die ijssculpturen, geweldig. Nog een klein stukje doorrijden en daar staat een Kota ook helemaal bevroren, als de gids de deur niet open had gezet was het hele gebouw niet opgevallen. Binnen steken ze het vuur aan en het is meteen heerlijk warm, de thee, warme choco en bessensap worden rondgedeeld en ondertussen maken de gidsen een grote pan Zalmsoep, jammie. Rond het vuur kletsen we wat over deze week en iedereen bevalt het prima en we genieten allemaal met volle teugen. Na de soep met brood en nog een rondje drinken gaan we dan aan de terugtocht beginnen, omdat we nu weer afdalen is het dus redelijk veel remmen het eerste stuk. Als we iets lager zijn is de gevoelstemperatuur aangenamer, of het moet zijn dat we al echte stoere Lapkes aan het worden zijn! De "scheurneuzen" van vanmorgen blijven nu wel in de bocht maar de musher vergeet op de latten terug te springen en hangt achter de slee aan te hobbelen, weer dikke lol met moeder en dochter, "wat er ook gebeurd, altijd de slee vasthouden". De wereld is vandaag weer super mooi en we hebben alweer volop genoten van alles, zelfs van de kou. Bij het afscheid nemen van de honden is iedereen bevroren maar dik tevreden over deze geweldige dag.

Thuis opwarmen in de sauna, met 80graden is dat wel een verschil van 100graden met de dag buiten!! 

 

Voor vertrek.

Op weg door een bijzonder landschap

Fotostop en geknipt door de gids

Pauze op een sprookjesachtige Fjell

We beginnen aan de afdaling wat dan helaas het laatste deel van de tocht is.

De Noordpoolcirkel
De Noordpoolcirkel

Zaterdag: dagje naar Nationaal Park Oulanka

Samen met ongeveer 26 andere personen stappen wij in de bus om onder leiding van Bart Braafhart van B.Art Collection de mooie natuur van Oulanka NP vast te leggen. Wat de temperatuur betreft hoeven wij ons geen zorgen te maken die is rond de -25 graden dus smelten zullen we vandaag niet! 

De eerste stop is op de Noordpoolcirkel in Hautajarvi, met al die sneeuw is er van de aanduiding waar de cirkel exact loopt niet veel te zien maar het bord staat ook op die cirkel dus daar moeten wij het dan mee doen.

Verder op pad door een mooie omgeving naar een van de ingangen van het park, Oulanka betekend Beer (zeggen ze) dat klinkt wel verwachtingsvol maar de knuffels zijn bezig aan een winterslaap dus die zullen we niet tegenkomen vandaag, jammer maar helaas. We gaan het park in en parkeren de bus bij een outdoor centrum met hotel en restaurant. Bij het uitstappen krijgen we allemaal spikes voor onder de schoenen en een paar stokken en kunnen we op pad voor de eerste bezienswaardigheid, Myllikoski. Dit is een oude watermolen bij een stroomversnelling en een hangbrug over een kolkende waterstroom. Het is erg mooi hier maar wel ontzettend koud, dus het genieten hier langs de waterkant is een beetje kort en we lopen naar het restaurant voor de lunch en om ons weer een beetje op te warmen. Na de lunch gaan we met de bus weer naar een ander stuk van het park. Kiutakongas waar de rivier zich een weg baant tussen roodbruine Dolomietrotsen, hier is de gevoelstemperatuur meteen een stuk aangenamer omdat we meer beschut lopen tussen de bomen. Ook hier is het erg mooi en er worden ...tig plaatjes geschoten door de deelnemers. Het is een mooi natuurgebied en zeker nu alles bedekt is met een dikke laag sneeuw. We sluiten de dag af met nog een koffiestop in het park en gaan weer met de bus richting Sallatunturi, het was een leuke laatste dag in Lapland.

  

NP Oulanka - Myllikoski

NP Oulanka - Kiutakongas

 

 

 

 

 

 

 

De Zon met een mooie Halo (zonneboog).

Veel hoger dan dit komt de zon niet.

Dit is rond 13uur en al snel is de zon weer weg.

 

Het was een geweldige vakantie die we zeker niet snel vergeten.

En dit span is blij dat ze nog wat maanden mogen rennen voor ze aan de zomervakantie moeten beginnen.